Europoslanec Pospíšil diskutoval se studenty EF o Evropském parlamentu i o uprchlících

Studenti Ekonomické fakulty Jihočeské univerzity se v pondělí 30. listopadu setkali v rámci cyklu přednášek Pluralita v ekonomii s europoslancem Jiřím Pospíšilem, který na akademické půdě diskutoval s účastníky o fungování Evropského parlamentu. Dotazy studentů se dotkly i současné migrační krize.

V aule Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích se sešly dvě stovky studentů, kteří přišli diskutovat s europoslancem Jiřím Pospíšilem. Dozvěděli se především informace, jak funguje Evropský parlament a systém evropských politických stran a frakcí nebo v čem spočívá práce europoslance.

"V plénu se europoslanci scházejí pouze na jeden týden v měsíci. Vystoupení jednotlivých členů parlamentu probíhá v řečech členských států, které jsou tlumočeny do dvaceti čtyř cizích jazyků. Všechny podklady musí být také přeloženy, někdy i ve velmi krátkém čase. Europoslanci pak dále pracují ve výborech, delegacích a ve svých zemích," přiblížil studentům činnost instituce Pospíšil.

Dotazy studentů však také směřovaly například na aktuální migrační krizi a její možné řešení. Europoslanec odsoudil zneužívání současné situace pro získávání politických bodů a dále vyjádřil obavu i do budoucna: „Podle mého názoru bude problém sílit a je možné, že posílí i extrémistické strany. V následujících letech mohou vyvstat i další příčiny imigrace do Evropy, například vzhledem k přírodním podmínkám v Africe. Řešení nebude jednoduché a především voliči budou rozhodovat o tom, do jaké míry se bude Evropa uzavírat a jak moc bude evropská společnost mutlikulturní," uzavřel debatu se studenty Ekonomické fakulty Jiří Pospíšil.