Jihočeská televize vysílala reportáž o studentech EF, kteří pomáhají nemocným

Jihočeská televize vysílala reportáž o projektu sociálního podnikání, který společně s českobudějovických sdružením Fokus realizovali studenti Ekonomické fakulty v rámci výuky předmětu Logistika.

Ekonomická fakulta a občanské sdružení FOKUS České Budějovice se potkaly u zajímavého společného projektu. Studenti Ekonomické fakulty zajistili prostřednictvím projektů, které si v rámci výuky předem naplánovali a následně zrealizovali, finanční prostředky na vybavení bytů pro lidi s duševním onemocněním, které provozuje sdružení FOKUS České Budějovice. O tento projekt se zajímala i Jihočeská televize, reportáž o pomoci studentů Ekonomické fakulty duševně nemocným lidem můžete zhlédnout zde.

FOKUS České Budějovice je organizace, která se zabývá pomocí a podporou lidem s duševním onemocněním.  V této oblasti působí od roku 2006, kdy vznikla z iniciativy lidí s vlastní zkušeností s duševní nemocí, v současné době poskytuje dvě sociální služby. Kromě toho se snaží měnit zavedené způsoby uvažování o problematice duševního onemocnění zejména v rámci každoročních kampaní.  

Finanční prostředky získali studenti prostřednictvím veřejné sbírky, ve které mohli lidé přispět nejrůznějšími způsoby, např. tím, že si domů pozvali Mikuláše, čerta a anděla nebo se přišli podívat na film či si u menzy koupili vánoční cukroví.

"Za normálních okolností bychom byty vybavili starším darovaným nábytkem a rozhodně bychom je nemohli uzpůsobit přáním jednotlivých klientů," říká Pavel Hrabě, který ve Fokusu řeší zejména problematiku bydlení. "Studenti si našli čas a s jednotlivými obyvateli se domlouvali na jejich přáních a představách a to do takových detailů, že v pokoji klienta, který musí být v současné době hospitalizován, čeká mimo jiné plakát jeho oblíbené kapely i podpisem zpěváka."

"Vážím si práce, kterou odvedli studenti, kteří věnovali svůj čas sbírání finančních prostředků, věcných darů a instalaci vybavení pokojů. Překvapilo mě, s jakou tvořivostí  k tomuto úkolu přistoupili, jak zvládli flexibilně reagovat na situace, které neplánovali. Věřím, že mohou být nositeli relevantních informací o lidech, se kterými se po určitou dobu setkávali při přípravě a realizaci projektu. Společný projekt má, doufám, přesah i do budoucna," uvádí Zdeňka Kuviková, ředitelka organizace.