Ministr průmyslu a obchodu Mládek přednášel na EF JU

Studenti Ekonomické fakulty Jihočeské univerzity měli jedinečnou příležitost setkat se osobně s ministrem průmyslu a obchodu České republiky Janem Mládkem, který 14. dubna na akademické půdě přednášel a diskutoval s účastníky o aktuálních hospodářských otázkách a roli české ekonomiky v Evropské unii.

Do auly Jihočeské univerzity si na přednášku a následnou debatu s ministrem Mládkem našlo cestu více než sto padesát studentů ekonomických oborů, kteří se dozvěděli informace o aktuální nezaměstnanosti, která je podle Ministerstva průmyslu a obchodu třetí nejnižší v Evropské unii, hned za Rakouskem a Německem. „K nízké nezaměstnanosti přispívá především podpora přímých zahraničních investic. Zahraniční investoři vytvářejí pracovní příležitosti,“ sdělil studentům Ekonomické fakulty ministr průmyslu a obchodu. „Musí však cítit podporu nejen ze strany vlády, ale i ze strany obce a kraje v místě, kde se rozhodli investovat. V opačném případě hrozí, že půjdou jinam. Výhodou například pro korejské investory je jednotný evropský trh, který jim dává příležitost expandovat nejen v České republice, ale prosadit se na trhu v celé Evropské unii,“ doplnil při přednášce ministr Mládek.

Přednáška se dotkla také dalších témat, jako jsou problémy eurozóny a nezaměstnanost v Řecku nebo ve Španělsku. „Nezaměstnanost v těchto zemích je vyšší než dvacet procent, ale mladých lidí do třiceti let je nezaměstnaných až polovina,“ řekl studentům Jan Mládek.

Diskuzi a dotazy studentů pak vyvolala především energetická politika, konkrétně dostavba Jaderné elektrárny Temelín nebo problematika zásobování ropou a zemním plynem v souvislosti s rusko-ukrajinskou krizí.